mandag 3. juni 2019








Kommunestyret I Alstahaug
møte 03.06.2019

Uttalelse fra Alstahaug Kommune

Nord Universitet.
Styret i Nord Universitet har i styremøte den 30.04-2019 vedtatt å sende rektors forslag til ny studiestedsstruktur ut på høring.  Forslaget innebærer at Nord Universitet vil ytterligere bygge ned sine fagmiljø på Helgeland og sentralisere til Bodø og Levanger.   Det foreslås at hele virksomheten ved den tidligere Høgskolen i Nesna skal avvikles, samt at sykepleierutdanningen i Sandnessjøen legges ned.




Kommunestyret i Alstahaug vil gi følgende uttalelse til forslagene:


Poenget med å ha et nært samarbeid med et lokalt universitet er å sikre nærhet mellom fagmiljøene i utdanningen og våre lokale fagmiljø.  Hvis denne dimensjonen i samarbeidet forsvinner, så forsvinner betydningen av å satse på et regionalt universitetstilbud. 

Kommunestyret i Alstahaug er spesielt opptatt av at vi må styrke profesjonsutdanningene på Helgeland. Kommunestyret er derfor skuffet og sterkt kritisk til den systematiske nedbygging av studietilbud som har foregått på Helgeland siden Nord Universitet ble etablert.  En rekke studietilbud er blitt fjernet eller sterkt redusert og fagmiljøene er blitt gradvis tappet ut fra regionen. Nord Universitet har på ingen måte innfridd forventningene kommunen hadde ved starten i 2016.  Slik vi ser det er fusjonsavtalen som var inngått med Helgelands statlige regionale høgskole brutt av Nord Universitet.

Alstahaug Kommune er avhengig av å sikre rekruttering av fagfolk til kommunale tjenester innen oppvekst og helse.  Parallelt med Nord Universitets nedbygging av studieplasser på Helgeland har kommunen opplevd økende utfordringer med å skaffe kvalifiserte fagfolk.  Samtidig opplever våre fagfolk en stadig større avstand til utdanningen.  Dette har vært en klart negativ trend sammenliknet med hvordan vi opplevde oppfølgingen fra Høgskolen i Nesna før fusjonen.  

Statsråd for høyere utdanning, Iselin Nybø, legger til grunn at det vil være økende behov for å heve voksnes kompetanse, og at flere kandidater vil være i en livssituasjon med behov for å ta utdanning i nærheten av der de bor. Dette er momenter styret i Nord Universitet ikke kan overse.


Sykepleierutdanningen i Sandnessjøen ble etablert av tidl. Høgskolen i Nesna i samarbeid med Høgskolen i Narvik (nå UiT).  Dette var en utdanning som rekrutterte godt og der de uteksaminerte sykepleierne ble værende som nøkkelpersonell i våre kommuner.  Tre år med såk. «nullopptak» etter at Nord Universitet overtok styringen har på det nærmeste radert ut denne utdanninga.  Vi oppfatter dette som en styrt utvikling fra fakultetsledelsen i Bodø sin side.  I rektors forslag foreslås utdanningen nedlagt. 
Selv om et tilsvarende antall studieplasser skulle bli tillagt til Mo eller Bodø vil ikke dette veie opp for studiet i Sandnessjøen – verken opp mot regionens behov, eller over for de studentene som ikke har mulighet til å flytte for å studere på fulltid. 
Vi minner i denne sammenheng også om at Helgelandsykehuset HF har signalisert at de vil tilby sine praksisplasser til andre enn Nord Universitet dersom andre institusjoner kan etablere tilsvarende studier på Helgeland. Dette ut fra samme erfaring som kommunene.

Lærerutdanningene ved campus på Nesna er-, og har vært, grunnstammen i skole og barnehager i vår kommune på samme måte som for resten av Helgeland.  Vi kjenner til at søkerne her i all hovedsak har valgt Nesna på grunn av godt fagmiljø, god tilrettelegging og nærhet.  Søkerundersøkelser gjennom mange år viser at alternativet for de som går her vil være å reise sørover om de ikke hadde fått plass ved studiested Nesna.  De fleste av disse søker seg da ut av Nord Universitets område og vil være vanskeligere å rekruttere tilbake.  
Skoleadministrasjonen i Alstahaug Kommune har uttrykt stor bekymring for rekrutteringen av lærere til barnehager og skoler dersom ikke Nesna bygges opp til det nivå de hadde før fusjonen in i Nord Universitet. 

Rektors forslag om å avvikle den tidligere høgskolens hovedcampus på Nesna er derfor totalt uakseptabelt. 

Konklusjon
Kommunestyret i Alstahaug finner forslagene til endring i studiestedsstrukturen som uakseptable. Vi er bekymret for at de eksisterende fagmiljøene ved studiestedene på Helgeland svekkes ytterligere og mener at campus på Nesna og sykepleierutdanningen i Sandnessjøen skal bestå og videreutvikles som studiesteder for å bidra til å gi Helgeland nok lærere og sykepleiere også i framtiden.

Kommunestyret i Alstahaug er skuffet og sterkt kritisk til den systematiske nedbygging av studietilbud som har foregått på Helgeland siden Nord Universitet ble etablert. 
Det fremstår som en naturlig konsekvens at Kommunene på Helgeland bryter samarbeidet med Nord Universitet – hvis forslaget til ny studiestedsstruktur vedtas.  I forlengelsen av dette vil det være naturlig at kommunene ser seg om etter universiteter som kan tilby regionale universitetstilbud – og som har klare strategiske målsetninger om å videreutvikle de desentraliserte studietilbudene i vår region.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar