mandag 6. juli 2020

Nord Universitet – Hvor er ambisjonene?




Som hyggelig sommerlektyre sitter jeg med Nord Universitet sitt presseutspill om deres Satsing i vår region.  Et fint oppslag som tar utgangspunkt i en flott representant for de i alt 54 uteksaminerte nye sykepleiere fra utdanningen som Nord Universitet har på Helgeland. 

Ved første øyekast er jo dette en fin liten historie der universitetsledelsen knytter dette opp mot greie mål og hyggelige ønsker for at det skal bli flere enn de 54 i framtida.

Vi satser på Helgeland er slagordet.   Men hva er realitetene – og hvor er ambisjonene?




Helgeland er en region med 18 kommuner og ca. 80 000 innbyggere.
Nordland er grovt sett inndelt i tre naturlig avgrensede deler der Helgeland, Salten og Nord-fylket (Lofoten/ Ofoten/Vesterålen) er omtrent jevnstore.

Første spørsmål bør vel da være; - Har Helgeland en rimelig andel av statlig finansierte studieplasser i Nordland? (ca 1/3..?) Hvor mye av de 1,4 mrd som universitetet får i statlig driftsbudsjett hvert år legges igjen på Helgeland?
Og for det andre; - bidrar ambisjonene ved Nord Universitet til å styrke vår andel?
Jeg er redd det presise svaret på begge disse spørsmålene er; Nei!


Den "styrkingen" som beskrives i artikkelen er at studenter med fullført bachelor i sykepleie har økt fra 29 i 2015 - til 54 i 2020. Tallene stemmer sikkert. ... men det den samme statistikken viser er at tallene fra 2020 også er en nedgang fra 2018, da det ble uteksaminert 65. De små talls statistikk kan brukes til så mangt!

Av Nord Universitets ca. 1400 rapporterte uteksaminerte kandidater på bachelor og yrkesutdanninger har den regionale satsing på Helgeland stått for 92. 
Av de 92 kandidatene er 22 barnehagelærere utdannet på Nesna. 54 sykepleiere på Mo og 16 innen økonomi og ledelse på Mo. For studieåret 2020 er søkningen til sykepleie på Mo redusert fra 151 til 86 og barnehagelærerutdanningen har ikke oppstart.   Hvor er «satsingen» - er 92 et bra tall??

Ved søknad gjennom "samordna opptak" for 2020 var det 5934 søkere som hadde kommuner i Nordland som sin heimeadresse.  - Hvor stor andel har Nord-Universitet nådd av disse?  Hva er ambisjonen og hvordan er tendensen her?   Om vi går ut fra at ca 1/3 av disse har adresse på Helgeland; (ca 1900 søkere) hvor stor "markedsandel" av søkerne fra Helgeland klarer Nord Universitet å hente inn? ... Hva er ambisjonen og hvordan er tendensen?

Vi kjenner tallene fylkene imellom og for Nordlands del er det trist lesning.  Regionvis innen Nordland er imidlertid tallene enda mer brutale, der det meste av Nordfylket går til Tromsø og det meste av Helgeland går til Trondheim.  Nord Universitet sine strategier med reduksjon av fagmiljø i regionene har så langt bare styrket denne tendensen og forverret situasjonen i eget fylke.

Det viktigste spørsmål jeg blir sittende igjen med etter å ha lest artikkelen fra Nord Universitet er; - Hvor er ambisjonene? - både i Nordland og for Helgeland?  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar